Kystfluefiskeri

Kystfluefiskeri er ikke kun en hobby, det er også en leg. Nøjagtigt som alt andet fiskeri også er det, men kystfluefiskeri bare sjovere.

Kystfluefiskeri

Kystfluefiskeri er meget mere end det at hive linen hjem gennem vandet. Kystfluefiskeri favner bredt og og efterhånden som facinationen er vokset, er det også blevet lidt af en livsstil.

Kystfluefiskeri er en leg.

Kastet fungerer som det skal og der er fuld kontrol over fluelines smalle loop gennem luften. Den hvislende lyd af linen gennem øjerne er som sød musik i øregangen. Lidt efter strækker forfanget sig helt ud og fluen lander let på vandet. Fluen tages hjem i lange rolige tag, og pludselig - en kraftig hvirvel, efterfulgt af et ryk der strammer linen som en dirrende streng gennem vandet. Stangen bøjes i seje rusk, og en blank havørred lyner i vandoverfladen.

Havørred på 50 cm og tidlig hornfisk, taget på flue med få minutters mellemrum en dag sidst i april.

Har man en gang prøvet dette, er man for evigt solgt til kystfluefiskeri. Ikke fordi det er fint eller smart at fiske med flue ved kysten, jeg synes blot det er meget sjovere end andre fiskemetoder. Det er nærmest som en leg, selvom det også kan være hårdt arbejde, for havørreden er ikke altid hvor man synes den burde være. Den er der dog tit nok til at fluefiskeri ved kysten med årene er blevet den altoverskyggende hobby - og lidt af en livsstil.

Et tilbageblik.


Drømmen om havørred, det var den der fik mig på kysten med en fluestang, selvom fluen var meget lille og havet meget stort. Og der gik lang tid før jeg kunne fremvise de ønskede resultater af vifteriet. Det der skulle have været min første "kystørred" var for resten en torsk, der ikke kunne modstå en Mickey Finn, og man kan roligt sige at det var torsken der holdt det i gang.

Torsken gav så meget trøst og selvtillid, at jeg fandt det værd at fortsætte, for en stegetorsk var en nogenlunde sikker belønning. I dag er snarere omvendt; vi ikke alene drømmer om havørred, man fanger dem, mens de færreste nogensinde møder en torsk. Det kunne kaldes fremskridt, men er i virkeligheden det modsatte.

En livsstil


Kystfluefiskeri er meget mere end det at hive linen hjem gennem vandet. Kystfluefiskeri favner bredt og og efterhånden som facinationen er vokset, er det også blevet lidt af en livsstil. Og der er nok at tage fat på. Fiskeri, teknik, fluekast, fluebinding, fisk, fødeemner, for ikke at nævne grej og fluer. Jeg kan ikke skrive om det hele, men her er et lille udpluk:

Fluekast

Fluekast

Jeg er ikke ligefrem ekspert i fluekast, men her er nogle gode og enkle kastetips.

Læs mere
Valg af kystflue

Valg af kystflue

Klog på kystfluer bliver man aldrig, i hvert fald ikke så klog som havørreden.

Læs mere
kystfluegrej

Kystfluegrej

Jeg lider af kronisk grejfeber, en tilstand uden nogen effektiv behandling.

Læs mere