Fisketure

Lystfiskere bliver ofte beskyldt for livlig fantasi. For livlig mener nogen, men her er min helt igennem sandfærdige fiskedagbog og fangstjournal.

Fisketure 2022

Her er min fiskedagbog med fangstrapporter og diverse kommentarer - en slags notesblok fra mine fisketure i  2022.

  Dato: 28-10-2022
  Tid: 14:00-17:00
  Sted: Vosnæs Pynt

Sommeren er for længst forbi og det er ved at være slut med Oktober. Jeg har været ude med fluestangen et par gange, men uden det store held. Jeg ved ikke hvorfor, men i dette efterår har havørred fiskeriet ikke udviklet sig som ventet eller håbet. Det er kun blevet til en håndfuld havørreder under målet. Således også i dag, hvor jeg fanger to havørreder under målet på cirka 35-38 cm. Fiskene tog fejl af Agerhønen og Brendas Mor.

Vejr: Diset 15°C, Svag vind fra SV
Vandstand: Faldende
Vandtemp.: 12°C
  Dato: 31-07-2022
  Tid: 07:00-15:00
  Sted: Skagerak

Når lejligheden bydes sig, er en havtur en velkommen afveksling i en havørred fiskers liv. Jeg gider som regel ikke den lange tur til Det Gule Rev, så jeg har i dag booket det som rederiet kalder en Kysttur. Trods navnet ER der tale om en havtur, men der fiskes langs kysten syd for Hirtshals på stenrev som kun ligger et par sømil ude i Skagerak. På kystturen er fiskene selvfølgelig ikke så store som ude på Det Gule Rev, men stærke torsk på 1,5-2 kilo, giver god action på en let kastestang og en gummijig for enden af linen.

Vejr: Letskyet 17°C, Svag vind fra S
Vandstand: ?
Vandtemp.: 16°C
  Dato: 26-05-2022
  Tid: 12:00-15:00
  Sted: Dråby Strand

En gang imellem skal man prøve noget andet, så i dag bliver fluestangen skiftet ud med surfstangen så jeg kan komme helt til bunds med fiskeriet. Denne fiskemetode er selvfølgelig ikke helt så sjov som fluefiskeri efter havørred, men det er virkelig hyggeligt med lidt bundsnøre fiskeri en gang imellem - og stegte friskfangede fladfisk smager helt fantastisk. De to pakker sandorm jeg har købt rækker til lidt under 3 timers fiskeri - og jeg fanger rigeligt med fisk til aftensmad i flere dage.

Vejr: Nogen sol og regn 15°C, Frisk fra V
Vandstand: Faldende
Vandtemp.: 11°C
  Dato: 13-05-2022
  Tid: 08:30-12:00
  Sted: Kobberhage

Ved Kobberhagen er hornfiskene ankommet og de ruller og vrider sig i hovedløs kærlighed mellem tangbuskene. De næbbede fisk er overalt og de hugger på næsten alt hvad man smider i hovedet på dem - men de er svære at komme på flue med. Jeg vil egentlig også helst fange en havørred eller to, men forventer dog ikke succes i den retning. Især ikke nu hvor hornfiskene er så talrige og deres tumultagtige parring skaber røre og ballade langs kysten.

Vejr: Letskyet 14°C, Jævn fra SV
Vandstand: Faldende +21/+5
Vandtemp.: 10°C
  Dato: 02-05-2022
  Tid: 16:00-18:00
  Sted: Vosnæs Pynt

Agerhønen slår til igen!? Mærkværdig indledning, vil de fleste nok mene. Med mindre man er inkarneret kystfluefisker. Så ved man at Agerhønen er navnet på en virkelig effektiv kystflue som hvert år narrer rigtig mange havørreder over hele landet. Igen er jeg taget på en lyntur efter arbejdet, og Igen fanger jeg en havørred på kystfluen kaldet Agerhønen. Igen er der tale om en fisk taget ved Vosnæs Pynt. På tredje fisketur i træk.

Vejr: Letskyet 15°C, Frisk fra SV
Vandstand: Faldende
Vandtemp.: 10°C
  Dato: 27-04-2022
  Tid: 16:00-18:30
  Sted: Vosnæs Pynt

Jeg tager på endnu en lyntur efter arbejdstid, og igen går turen til Vosnæs Pynt. Vinden som er svag, kommer fra skiftende retninger og vandet er nogenlunde klart med god bevægelse i tangsbuskene. Vandstanden er meget lav, men ellers er vejrforholdene er i det hele taget ganske fine. Jeg overvejer fluevalget, og det ender med at jeg igen binder en god gammel kending på forfanget, nemlig Agerhønen. Det er langtfra de nyeste fluemønstre, der fisker bedst, men ofte er det fluer, der har nogle år på krogbøjningen.

Vejr: Nogen sol 14°C, Svag fra NV
Vandstand: Faldende
Vandtemp.: 9°C
  Dato: 20-04-2022
  Tid: 16:00-18:30
  Sted: Vosnæs Pynt

Fluestangen er rigget til på forhånd og ligger klar i bilen med Agerhønen på forfanget. Jeg har nemlig planlagt en lyntur efter arbejde, og endda være hjemme igen inden aftensmaden. Jeg kører til bunden af Kalø Vig og satser på stationært fiskeri ved en siden af en pynt med dybt vand og lækker leopardbund. Vandet er nogenlunde klart med god bevægelse i tangsbuskene, og vejrforholdene er i det hele taget ganske fine. Typisk april vejr med nogen sol, jævn vind og kun lidt skyer.

Vejr: Nogen sol 15°C, Jævn fra NØ
Vandstand: Faldende
Vandtemp.: 8°C
  Dato: 12-04-2022
  Tid: 10:00-14:00
  Sted: Kobberhage

Jeg har påskeferie, og selvom vejret viser sig fra den kølige side, er det trods alt lystfiskervenligt. Letskyet med en temperatur på 6-8 grader og en let vind fra sydøst. Det betyder let pålandsvind og godt med røre og bevægelse i vandet; lige som jeg gerne vil have det. Selvom vi er midt i april har jeg stadig årets første havørred til gode. Jeg har skam været ude adskillige gange med både flue og blink, men endnu ikke ramt tid og sted. Jeg synes dog det lugter lidt af havørred i dag.

Vejr: Letskyet 7°C, Let fra SØ
Vandstand: Faldende
Vandtemp.: 6°C
  Dato: 03-04-2022
  Tid: 12:00-15:00
  Sted: Dråby Strand

Det er meget længe siden jeg har fanget en havørred, faktisk er det længe siden jeg har fanget noget som helst. Jeg har vist haft 8-10 nulture i træk, hvor jeg mest har fisket mest ved stenrev og pynter. Ikke decideret stationært fiskeri, for jeg har flyttet en del rundt, uden dog at affiske de helt lange stræk. Det vil jeg lave om på idag, og gribe fiskeriet helt anderledes an.

Vejr: Vekslende skydække 6°C, Let fra V
Vandstand: Faldende
Vandtemp.: 6°C
  Dato: 06-03-2022
  Tid: 09:00-13:30
  Sted: Jernhatten

Efter morgenkaffen tjekker jeg rutinemæssigt temperaturen uden for vinduet; minus 2 grader viser det gamle sprit termometer. Brrr… det er normalt for koldt til at jeg synes lystfiskeri er sjovt, men på den anden side, solen skinner fra en skyfri himmel, og det er alt for længe siden jeg har været ude med fiskestangen. I øvrigt trænger jeg til udluftning og et par timers naturoplevelser, så jeg pakker bilen og lister ud ad døren mens de andre stadig sover.

Vejr: Solrigt 1-6°C, Let fra NV
Vandstand: Stigende
Vandtemp.: 5°C